Hyppää sisältöön

Kuljettajan ammattipätevyys

Henkilö- ja tavaraliikenteen kuljettajilta vaaditaan ajokortin lisäksi kuljettajan ammattipätevyys.

Ammattipätevyyttä pidetään yllä ammattipätevyyden jatkokoulutuksilla, joita täytyy suorittaa viiden vuoden jaksoissa viisi (yhden koulutuksen kesto 7 tuntia). Voit suorittaa kaikki ammattipätevyyden jatkokoulutuspäivät Fleetskills-palvelussa.

Mitä eroa on perustason ammattipätevyyskoulutuksella ja ammattipätevyyden jatkokoulutuspäivillä?

Kaikilta uusilta ammattikuljettajilta vaaditaan perustason ammattipätevyyskoulutuksen suorittaminen (tavara- tai henkilöliikenteeseen), jonka kesto (140 tai 280 tuntia) riippuu iästä ja ajoneuvoluokasta. Lisätietoa perustason ammattipätevyyskoulutuksesta löydät täältä.

Perustason ammattipätevyyttä ei kuitenkaan vaadita kuorma-auton kuljettajalta, jonka ajo-oikeus on alkanut ennen 10.9.2009 ja linja-auton kuljettajalta, jonka ajo-oikeus on alkanut ennen 10.9.2008. Näillä kuljettajille ammattipätevyys on astunut voimaan kyseisinä päivämäärinä.

Kaikki perustason ammattipätevyyden jatkokoulutuksen suorittaneet tai saaneet joutuvat kuitenkin ylläpitämään ammattipätevyyttä jatkokoulutuspäivillä. Ammattipätevyys on voimassa aina viisi vuotta kerralla. Jos suoritat tämän viisivuotisjakson aikana viisi jatkokoulutuspäivää, uusi viisivuotiskausi käynnistyy heti seuraavan perään ja ammattipätevyytesi säilyy koko ajan voimassa.

Jos et ole tietoinen, milloin nykyinen viisivuotiskautesi päättyy tai kuinka monta jatkokoulutuspäivää olet jo suorittanut, rekisteröidy Fleetskillsiin ja tarkista tietosi. Rekisteröityminen ei maksa mitään eikä sido mihinkään.


Mitkä koulutukset kelpaavat ammattipätevyyden jatkokoulutuspäiviksi?

Yksi koulutus viidestä on oltava Ennakoivan ajon koulutus. Muiden koulutusten aiheet voivat olla mitä tahansa, kunhan kouluttaja on Traficomin valtuuttama. Jatkokoulutuksissa ei ole erikseen tavara- ja henkilöliikenteen koulutuksia.

Fleetskillsistä löytyy 14 eri aiheista ammattipätevyyden jatkokoulutusta.

Voinko suorittaa kaikki viisi jatkokoulutuspäivää netissä?

Kyllä voit. Traficom rajoittaa vain valvomattomien verkkokoulutusten suoritusmääriä, joita voi olla vain kaksi koulutusta viidestä. Fleetskillsin tarjoamat ammattipätevyyden jatkokoulutukset ovat kaikki valvottuja etäkoulutuksia. Voit suorittaa siis kaikki viisi koulutuspäivää Fleetskills-palvelussa.


Milloin ammattipätevyyttä ei vaadita?

Ammattipätevyyttä ei vaadita seuraavissa tapauksissa:

  • Ajoneuvoa käytetään oppilaitoksen tai viranomaisen ajoissa.
  • Ajoneuvon suurin sallittu rakenteellinen nopeus on korkeintaan 45 km/h.
  • Ajoneuvoa koeajetaan.
  • Ajoneuvoa siirretään esimerkiksi katsastamisen, korjaamisen, siivouksen tai tankkauksen yhteydessä.
  • Linja-autoa käytetään yksityisesti ei-kaupallisiin henkilökuljetuksiin niin että kyydissä olevat ovat kaikki samasta taloudesta ja jokin heistä omistaa ajoneuvon. D1-luokan linja-autossa saa oman talouden ulkopuolelta olla lisäksi korkeintaan 3 henkilöä.
  • Ajoneuvolla kuljetetaan laitteita tai materiaaleja, joita kuljettaja omassa työssään itse käyttää, eikä ajoneuvon kuljettaminen ole kuljettajan päätoimi.
  • Ajoneuvolla kuljetetaan vähäisiä määriä omia tuotteita, joita kuljettaja myy yhdessä tietyssä paikassa, eikä ajoneuvon kuljettaminen ole kuljettajan päätoimi.
  • Ajoneuvoa käytetään yksityisesti ei-kaupallisiin tavarakuljetuksiin.